logo

Signeersessies & optredens

Wat kan ik u bieden?

 • Signeersessies

 • Voordrachten

 • Lezingen

 • Workshops

  • Verhalen vertellen als Sheherazade
   (i.s.m. de schrijfster Alice Anna Verheij)

   De verhalen van de beroemde vertelster uit Duizend-en-één Nacht ontstonden niet in de koninklijke slaapkamer maar… in het koffiehuis!
   Twee hedendaagse verhalenvertelsters nemen u mee naar de wereld van het Arabische koffiehuis. Ze vertellen u de mooiste verhalen uit Duizend-en-één Nacht en onthullen de ontstaansgeschiedenis van deze wereldberoemde vertellingen. Maar zoals ook in het koffiehuis is het verder vertellen van het verhaal aan u. Samen met de andere gasten discussieert u onder het genot van een glas muntthee of een kopje Turkse koffie over de afloop. Daarna leren we de fijne kneepjes van het voordragen, zodat u aan het eind van de middag uw eigen voordracht kunt geven.

   Geschikt voor groepen van 10 – 20 volwassenen of jongeren, schrijfcursisten of mensen die zich willen bekwamen in het spreken in het openbaar.
   Beschikbaar vanaf:
   mei 2015

   Duur: 2 uur.
   Tarief: in overleg.

 • Schoolbezoeken

  • Hoe leer je een personage kennen?

   Floortje Zwigtman schrijft bij voorkeur over personen die veraf staan van haar eigen leven: oorlogsmisdadigers, jongenshoeren, tieners binnen een gearrangeerd huwelijk, dictatorskinderen… Hoe leer je zulke extreme personages zo goed kennen dat je geloofwaardig over hen kunt schrijven?De Franse schrijver Marcel Proust ontwikkelde hiervoor het inmiddels befaamde geworden Proust-interview: een lijst van persoonlijke vragen die je aan je personage kunt voorleggen om hem of haar beter te leren kennen.Floortje Zwigtman is ook enthousiast over deze techniek en wil de leerlingen ermee laten kennismaken: hoe schep je een personage? Hiervoor neemt ze ook een van haar personages mee naar school: Axis Tron, een van de hoofdrolspelers in haar nieuwste trilogie Vonk. Axis is de zoon van een dictator, een rebel en een playboy die gedwongen wordt een regime te vertegenwoordigen waar hij zelf niet meer in gelooft. Hoe is het om op te groeien in een land dat zoveel verschilt van het onze? Hoe (ver)vormt het volwassen worden in een gouden kooi je? Word je eigenlijk wel volwassen?

   Door middel van een vraaggesprek met een personage dat steeds meer een eigen leven gaat leiden (en de schrijfster misschien wel tegenspreekt!), ontdekken de leerlingen hoe je als auteur van personages levende mensen maakt. Maar ook komen ze in aanraking met meer inhoudelijke kanten van het boek: hoe zou het zijn als Nederland geen vrij land maar een dictatuur zou zijn? Wat zou er anders zijn in jouw leven? Wat zou er anders zijn op school? Welke keuzes zou jij maken?

   Een interactief schoolbezoek met drama-elementen, waarbij zowel een aspect van de schrijftechniek als de inhoud van de boeken van de auteur wordt belicht.

   De leerlingen nemen actief deel aan het gesprek en bereiden vragen voor het personage voor. Ook reflecteren ze op: hoe vanzelfsprekend zijn de vrijheden die wij in Nederland hebben? Hoe is het om op te groeien in een onvrij land? En ook: hoe vrij ben je op sociale media? Kan wat je plaatst ook hier gevolgen voor je hebben?

   Geschikt voor lezingen, boekhandelbezoeken en kleinere en grotere groepen HAVO en VWO midden- en bovenbouw.
   Beschikbaar vanaf: januari 2015 (eerder in overleg)
   Duur: 50 minuten.
   Tarief: zie Stichting Schrijvers School Samenleving

  • Hoe leer je een tijdperk kennen?

   Bijna tien jaar lang leefde Floortje Zwigtman in het tijdperk van haar hoofdpersoon uit de Groene Bloem-trilogie: de negentiende eeuw. Een tijd die in heel veel anders was dan de onze, zonder internet, autowegen, party pillen of push-up bra’s. Maar toch ook een tijd waarin heel veel te herkennen valt…Floortje vertelt over haar zoektocht naar het leven van haar 19e eeuwse personages. Hoe kom je erachter hoe hun leven eruitzag? Valt het verleden alleen terug te vinden in stoffige boeken of kun je het ook ontdekken door te doen?Floortje deelt haar bijzonderste ontdekkingen met u: van stoute boekjes tot Victoriaanse cocktails en schoonheidsgeheimen. Ook laat ze u onder de rokken van een 19e eeuwse dame kijken. U mag een korset passen en wie weet vangt u ‘a glimpse of stocking’ op en wie weet wel meer!

   Geschikt voor lezingen, boekhandelbezoeken en HAVO en VWO midden- en bovenbouwklassen.
   Beschikbaar vanaf:
   oktober 2014

   Duur: 50 – 90 minuten.
   Tarief: zie Stichting Schrijvers School Samenleving