logo

Het Geheime Boek van Sinterklaas

Een boek voor het hele gezin

Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de
pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?

Floortje Zwigtman duikt voor dit magische overzichtsboek in de archieven van de Sint en Sassafras de Bruyn zorgt voor de fenomenale illustraties.


– Recensie www.boekenkrant.nl –

Door: Rianne Nieuwdorp

Schrijfster Floortje Zwigtman, die vooral bekend is van haar historische kinderboeken, is de mythes en verhalen over Sint-Nicolaas ingedoken om een overzicht te geven van alle eigenaardigheden en tradities rondom het Nederlandse kinderfeest. Waarom zetten we bijvoorbeeld onze schoen? Waarom krijgen we cadeautjes op 5 december? En hoe vierden mensen Sinterklaas in 1665?Daarnaast komen ook de helpers en de internationale neven en vrienden van de Goedheiligman voorbij. Zo hebben ze in Duitsland een baby-Sinterklaas, het ‘Christkindl’, en in Syrië een kerstkameel. Echt zielig zijn de kinderen in Italië, die op 6 januari door de angstaanjagende heks Befana zwarte snoepjes in hun sok krijgen.

Het boek is prachtig geïllustreerd door Sassafras de Bruyn vanwege het kleurgebruik en de humoristische tekeningen, en de teksten van Zwigtman zijn informatief en grappig. Ze gaat zorgvuldig in op alle aspecten van het feest, zoals de stoomboot, de kleding van de Sint en verschillende soorten snoep. Voor de echte zoetekauwen bevat het zelfs enkele middeleeuwse recepten! Tot slot passeert ook de actuele pietendiscussie de revue.

Lees hier de volledige recensie van BOEKENKRANT