Minimoestuintjes

Meer wilde weetjes en doe-projecten? Koop het boek!

Wat je ook eet – je maaltijd begint altijd met een handvol zaadjes. De zaadjes kiemen in de grond, en daar komen plantjes uit. Als je goed voor je planten zorgt, worden ze groot en sterk. En uiteindelijk belanden ze op je bord. In Het Wildste Boek voor Buiten leer je hoe je alle ingrediënten voor een lekkere pizza teelt. Maar houd je meer van friet of popcorn? Ook dat kan!

Pizza planten

Aardappels

Heb je wel eens een aardappel met van die enge, witte sprieten eraan in de kelder zien liggen? Die sprieten zijn het begin van een nieuwe plant. Aardappels planten noem je ‘poten’. Je kunt jonge pootaardappeltjes kopen, maar je kunt ook zo’n sprietaardappel in de grond steken. Vaak groeit daar een plant uit. Stop de kleine aardappeltjes in mei in de grond, zo’n 10 centimeter diep, 30 centimeter van elkaar. In een kleine tuin kun je aardappelen in een plantzak poten. Vul die zak tot 30 centimeter onder de rand met potgrond. Doe er drie aardappeltjes in, op 10 centimeter diepte.

Verzorgen

verzorgenAardappelplanten groeien het best met hun knollen diep onder de grond. Als de plant 15 centimeter hoog is, bedek je hem met aarde, tot alleen het topje er nog bovenuit steekt. Na 3 tot 4 weken doe je dit nog een keer, maar dan laat je een groter deel van de plant boven de grond.
In potgrond zit plantenvoeding. Die is na zes tot acht weken op. Daarna kun je de planten een beetje mest of vloeibare plantenvoeding geven. Planten die buiten in de grond staan, hebben niet veel extra mest nodig.
Aardappelplanten hebben niet zoveel water nodig, totdat ze aan hun groeispurt beginnen. De plant schiet dan de hoogte in en maakt onder de grond knolletjes. Daar heeft hij water voor nodig. Zorg dus dat de grond dan goed vochtig is.

Oogsten

oogstenWanneer de aardappels gaan bloeien of de bladeren geel worden, zijn de knollen groot genoeg om op te graven. Laat ze drogen en bewaar ze op een koele, donkere plek.

 

Plantendokter

plantendokterAardappels gevoelig voor de schimmelziekte phytophthora. Phytophthora steekt bij warm, vochtig weer de kop op, vaak aan het eind van de zomer. Als je aardappelsoorten poot die je vroeg kunt oogsten, heb je er minder last van. Eersteling, frieslander en doré zijn vroege aardappels.
Soms eten kleine wormpjes de knollen onder de grond op. Om dat te voorkomen, poot je je aardappels elk jaar op een andere plaats. De wormpjes die nog in de grond zitten, hebben dan niets te eten en gaan dood.

Maïs

Popcorn koop je meestal in de bioscoop: zo’n grote bak waar je een hele film mee doet. Maar je kunt het ook zelf maken. En dat is nog hartstikke leuk ook! Je moet dan wel de goede maïskorrels kopen, namelijk pofmaïs.

Zaaien

zaaienMaïs komt, net als de aardappel, uit Zuid-Amerika, en houdt dus van warmte. Je kunt maïs vanaf half april in potten zaaien als de temperatuur hoger is dan 18 graden Celsius. Half mei kun je de maïsplanten in de grond zetten. Zet altijd minstens drie planten in één pot. Maïsplanten worden hoog. Met zijn drieën in een pot hebben ze steun aan elkaar en vallen ze niet om.

Verzorgen

verzorgenEen maïsplant is een slokop: hij heeft veel mest nodig. Als de mest in de potgrond op is (na zes tot acht weken), geef dan elke week plantenvoeding of mest. Staan je maïsplanten gewoon in de tuin? Ook dan zijn ze blij met wat extra mest!

 

Je eigen friet

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo aardappels
  • frituurolie
  • zout
  • ketchup en/of mayo

En verder:

  • 1 frituurpan
  • 1 aardappelschilmes
  • 1 vergiet
  • 1 volwassene

Hoe maak je het?

  1. Controleer eerst of jouw aardappelen geschikt zijn om frieten van te bakken. Anders krijg je vieze, bruine, slappe frieten. Goede aardappelrassen voor friet zijn: Frieslander, bintje, doré en eigenheimer.
  2. Schil de aardappels (of laat de schil er juist om zitten!). Aardappelschillen worden lekker knapperig als je ze frituurt.
  3. Snijd de aardappels in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Of vraag een volwassene dit te doen.
  4. Snijd de plakjes aardappel in lange repen.
  5. Was de frieten in koud water en giet ze af. Laat ze uitdruipen in een vergiet.
  6. Laat een volwassene de friteuse aanzetten en de friet bakken.
  7. Strooi zout over de frieten, doe er ketchup of mayo bij en proef.

Je eigen chips

Wat heb je nodig?

  • 3 grote aardappels
  • frituurolie
  • zout
  • eventueel: paprikapoeder, Italiaanse kruiden, kerriepoeder of… wat je maar wilt!

En verder:

  • 1 frituurpan
  • 1 aardappelschilmes
  • 1 mandolinerasp
  • keukenpapier
  • 1 volwassene

Hoe maak je het?

  1. Schil de aardappels.
  2. Zet de aardappel met de smalle kant op een mandolinerasp. Die raspt de aardappel in dunne chipsplakjes. Laat een volwassene het laatste stukje van de aardappel raspen: gerasptevingergevaar!
  3. Dep de plakjes droog met keukenpapier.
  4. Laat een volwassene de friteuse aanzetten en de chips bakken. Dit hoeft maar kort: 2 tot 3 minuten.
  5. Laat de chips uitlekken op keukenpapier en doe ze daarna in een kom.
  6. Strooi er zout over. Je kunt nu je eigen smaak chips maken. Voor paprikachips strooi je er paprikapoeder over (logisch). Maar je kunt ook experimenteren en Italiaanse kruiden of kerriepoeder gebruiken. Of wat dacht je van chips met ras el hanout of speculaaskruiden?

Popcorn

Wat heb je nodig?

  • half kopje pofmaïs
  • zonnebloemolie
  • zout of suiker

En verder:

  • 1 grote, oude pan met deksel
  • 1 eetlepel
  • 1 kookplaat
  • keukenpapier
  • 1 volwassene
  • 1 schaal

Hoe maak je het?

  1. Giet een laagje olie in de pan: niet te veel! Doe het deksel op de pan.
  2. Laat een volwassene het vuur onder de pan hoog draaien. De olie moet flink heet worden.
  3. Strooi een paar maïskorrels in de pan om te testen of de olie heet genoeg is. Doe het deksel weer op de pan. Hoor je de korrels poffen? Dan is de olie heet genoeg.
  4. Nu kun je de rest van de maïskorrels in de pan doen. Vergeet niet het deksel weer op de pan te doen.
  5. Na een tijdje hoor je de maïs ‘poppen’ in de pan. Niet nieuwsgierig worden en het deksel optillen: dan popt de maïs de hele keuken door!
  6. Wacht tot het stil wordt in de pan. Dan kun je de popcorn eruit halen.
  7. Laat de popcorn uitlekken op keukenpapier.
  8. Doe de popcorn in een schaal en strooi er zout of suiker over.