Eet oer!

Meer wilde weetjes en doe-projecten? Koop het boek!

Je hoeft niet naar de supermarkt voor snoep en snacks. In het Wildste Boek voor Buiten vind je heerlijke bessen, blaadjes en bloemen om van te smullen. Maar is jouw maaltijd niet compleet zonder een biefstuk of een burger? Proef dan oervlees.

Zomaar ergens gaan vissen of jagen mag in Nederland niet. Maar je kunt de oersmaak van een prehistorische vleesmaaltijd nog wel proeven.oer

Vraag je ouders of ze paling, garnalen of mossels willen kopen bij de viskraam, of een fazant, haas of hertenbiefstuk bij de slager. Tamme dieren waren er nog niet in de oertijd, dus je at alleen dieren die wild in de natuur leefden. Ook de eieren van vogels werden verzameld. Kippen waren er hier toen nog niet, dus als je een oertijdei wilt proeven, neem dan een kwartel- of een ganzenei.

Mensen in de prehistorie verzamelden insecten om te eten: slakken, sprinkhanen, mieren en allerlei larven. Vind je het vies om zo’n bleek kriebelbeestje te eten? Een garnaal is ook een bleek kriebelbeestje… In internetwinkels kun je krekels, sprinkhanen, meelwormen en nog een heleboel eetbare insecten kopen. Gefrituurd smaken ze erg lekker: naar nootjes!

Vlees kun je niet zo lang bewaren als noten of zaden. Maar je kunt het wel langer houdbaar maken door het te drogen. Dat gebeurde in de oertijd ook al. Sommige slagers verkopen vlees uit Zuid-Afrika dat op gedroogd oervlees lijkt. Als je het eens wilt proeven, moet je vragen naar ‘biltong’ (zonder te lachen, als je kunt).